Friday, May 29, 2009

sambungan respon untuk : Artikel "tired of MIDI song"

Bah!..sebelum itu Etnik Muzik Production ingin mengucapkan Kotobian Tadau Kaamatan kepada semua pembaca....dan pesta ini merupakan sebuah pesta meraikan hasil 'tuaian' yang baik sambil berterimakasih kepada 'Kinorohingan'....samalah juga EMP meraikan dan mengucapkan syukur kepada Tuhan atas rezeki yang telah diberikan kepada kami dan keluarga kami pada tahun ini.

oklah...sebelum ini saya ada menge'post (bukan monopose ah..)..artikel mengenai tajuk 'tired of midi songs'..sebuah tajuk yang saya dapat selepas membaca blog urang musik juga la pasal music production tempatan. Artikel aku boleh dibaca di http://etnikmuzik.blogspot.com/2009/01/tired-of-midi-songs.html

dan yang menarik sekali response 'orang-orang musik' ni begitu bagus dan saya kira baguslah!..pasal ramai juga new breed of music people di KK/Sabah sekarang ni sudah aware dengan 'teknologi terkini' dalam penerbitan dan penghasilan album, musik, lagu dan lirik.

Music Production Software...

Antara software terbaru yang hangat diperkatakan oleh para penerbit dan penulis lagu ialah "Cakewalk Sonar 8"..sememangnya banyak software yang 'bagus' untuk music production, mixing and mastering di pasaran selain Cakewalk Sonar seperti iaitu Cubase, FruityLoops dan yang terbaru keluaran Mackie, Tracktion 3...
Cakewalk Sonar 8

Mackie Tracktion 3
Ada kawan di FB aku yang bertanya "mana satu software yang paling bagus untuk buat music, sound bagus macam dalam CD urang putih (hehehe..macam urang putih!?)". kalau jawapan aku..saya akan pilih Cakewalk Sonar...bukan kerana 'dia lah yang the best!'...cuma saya telah bermula dengan platform cakewalk (sebelum ia bertukar nama kepada Sonar). Jadi ia menjadi mudah dan saya amat faham dengan technicality software ni...selain itu interface nya begitu user friendly.
Digital Recording Console (DRC) VS PC Recording
Mana satu yang paling 'power' sound dia kalau buat recording?.....soalan ni aku indak berapa pasti maksud dia tapi aku assume...berbanding Digital Recording Console VS PC recording mana satu akan menghasilkan standard kualiti bunyi yang tinggi/terbaik/termantap dan ter ter lagilah....macam dalam CD urang putih!...(jangan talampau puji2 urang putih bah!..urang sawo matang, coklat gelap, kuning langsat macam aku ni pun ok juga bah! hehehe....main2 jak!)
Digital Recording Console...idaman terbaru aku!...
kalau jackpot aku kena ini minggu

Recording Console/Mixer pilihan?...part yang ni susah sikit mau dijawab...ia semua bergantung kepada kemampuan wallet anda hehehe.. DRC ni sudah dibina khas untuk tugas-tugas recording, mixing dan mastering capabilities oleh pengeluarnya...manakala PC recording selalunya menjadi pilihan wannabe homestudio producer yang begitu tight kemampuan financialnya...dalam erti kata lain PC untuk recording ni kena 'bina' sendiri mengikut kemampuan kewangan tuannya...(macam aku juga la hehehe)

BEZA atau bija kedua-duanya ini hanyalah dari segi kekuatan dan kelajuan processor nya.
Kedua2 alat ini, DRC vs PC, pada konsepnya memang mampu melakukan kerja dan hasil yang sama...ini aku bulih gerenti....

TAPI....samada DRC kaaa...atau PC kaaaa...kalau tidak tahu pasal teknikal indak guna ging!...yang paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling penting ialah MUSIC PASSION yang ada pada diri kita....dan MESTI belajar MENDENGAR, kasi TRAINING pendengaran dengan Mix dan final commercial CD dan bila semua ni sudah telinga anda dengar...selalu la bertanya dalam akal... apa, kenapa dan bagaimana semua itu ada, dilakukan dan dihasilkan.

studio monitor speaker (contoh jak)


oh ya hampir lupa pula...BENDA paling penting! yang mesti ada ialah GOOD monitor speaker...aku cadangkan kalau mau yang paling 'kaw' bunyi dia...mcm urang putih punya bunyi...nah! pilih frequency response beyond 20kHz..supaya time mixing and mastering, kau bulih dengar semua itu low and high frequncy punya character. Lepas 'dengar' karektor bunyi mix and master kau...compare la pakai spectrum analyser.

jangan sesekali under estimate kemampuan diri anda....tapi hanya jika anda sudah buat 'homework' dan trial and error..... nasihat terakhir 'JANGAN MEMBAZIR'

Happy Harvest Festival....don't drink and drive...kecuali ko ada drebar sndri!....naik bas pun bahaya!..nanti turun dari bas terturus pigi parit!...hehehe

AdingEMP 29 Mei 2009

No comments: